A Mathiász Iskola elnyerte az „ÖKOISKOLA” címet

2019. nyarán pályázta meg iskolánk az ÖKOISOLA címet. Ahhoz, hogy ez a cím elnyerhető legyen, különféle kritériumoknak kell megfelelni az alapdokumentumokat, a szervezeti és működési feltételeket illetően, számtalan ökoi-elemnek kell megjelenni a pedagógiai munkában, az iskolai programokban és egyéb tevékenységekben. Az intézmény kommunikációjának is e célt kell szolgálnia és a helyi közösségekkel illetve a tágabb környezetben partnereket kell felkutatni és azokkal együtt kell működni.

2019. október 18-án vehették át az iskolaigazgatók az Ökoiskola Cím megszerzését igazoló okleveleket az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium jóvoltából Budapesten a Balassi Intézetben, és ezzel országosan 1040-re emelkedett az ökoiskolák száma. Nagy öröm volt számomra az oklevél átvétele, ahol Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára köszöntötte a megjelenteket. 

A klímavédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóságra nevelés egyre nagyobb szerepet tölt be az egész világban. A magyar iskolarendszer már másfél évtizede elkötelezetten egy komoly hálózatot üzemeltet ebben a témakörben, mely nem más mint az Ökoiskola Hálózat. László Tibor Zoltán, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár is gratulált a megjelenteknek, és megköszönte a lelkes munka eredményét. Vásárhelyi Tamás kutató biológus, nyugalmazott főmuzeológus előadását hallgathattuk meg, amelynek az volt a célja, hogy a biodiverzitás fontosságát bemutassa. 

Folytatásként újabb előadást hallgathattunk meg Sipos Katalintól, aki hangsúlyozta, hogy amennyiben nem hagyunk teret a természetnek és mindent elveszünk tőle, akkor nem fogja tudni nyújtani mindazt, amit eddig evidensnek vettünk. Végezetül Marosi Katalin, az Oktatási hivatal osztályvezetője „A fenntarthatóságra nevelés kompetenciái a pedagógus minősítésben” címmel tartott előadást. Iskolánk az Ökoiskola címet két évre nyerte el, tehát rengeteg feladat áll előttünk, hogy ezt a címet meg tudjuk hosszabbítani, sőt az Örökös Ökoiskola rangot is meg tudjuk szerezni.

 

Kisberk Hella

tagintézmény-vezető

Close Menu