A Mathiász János Általános Iskolában sok évtizedes múltra tekint vissza a citera oktatás. Elsőként Juhász Péter vezetésével kezdődött a népzene elterjesztése, a citera mint hangszer megismertetése ebben az iskolában. 

Juhász Péter 

 

1950-ben született Kecskeméten. Nagyapja népszerű cimbalmos volt, tőle tanult rengeteg népdalt. Ifjúkorában először Ő is a beatzene bűvöletétől vezérelve, a gitár iránt vonzódott. Később hároméves kisfiának vett egy citerát, akit nem kötött le annyira a citeramuzsika, annál inkább az apját. A hetvenes évek vége felé a Kecskeméti Likőripari Vállalat felkarolta a népzenei mozgalmat és Bíró István öreg citerás vezetésével indult egy citerakör, ahová felvették Juhász Pétert is. Egy idő után már Ő lett a zenekar vezetője és tanítója. A ma már Tánczos Péter együttes néven ismert zenekar megalapítója is Juhász Péter volt. Elvégezte a citeravezetői és művészeti oktatói tanfolyamot. Legfontosabb hitvallása az volt, hogy a magyar népzenei kincset mint közös örökségünket megőrizzük és tovább hagyományozzuk az utódokra. Tanított fiatalokat és idősebbeket is héttől a hetven éves korig. Kalocsától Mezőkövesdig, hangversenyeken vett részt szerte az országban és országon kívül; Svájcban, Németországban, Olaszországban, Ausztriában. A Mezőkövesdi Líra Alapfokú Zeneművészeti iskolában évekig tanított és az iskola máig is, minden év november végén, halála évfordulóján emlékhangversenyt szervez a Mathiász János Általános Iskolában, emlékezve szeretett tanárukra. Nem főfoglalkozásként tanított, a megélhetéshez sofőrként dolgozott Katonatelepen a Szőlészeti Kutatóintézetben Dr. Szegedi Sándor mellett járta az országot, Ő volt a “citerás sofőr”. Családjával Katonatelepre költözve megismerkedett Fazekas Ferenc iskola igazgatóval, és aktívan részt vett az iskolai citera oktatás bevezetésében és az iskola citerazenekarának megszervezésében. Ebből a zenekarból nőtte ki magát a ma is igen nagy sikerrel működő és számos népzenei díjat elnyert “Vadhajtás” citera zenekar.

A zenei nevelésben kiemelten foglalkozott a hátrányos helyzetű gyerekekkel. Speciális tantervekkel, sőt saját maga által fejlesztett hangszerekkel segítette ezeket a gyerekeket.

Sajnálatosan fiatalon, 2009. november 12-én hunyt el hirtelen, de emléke a zene szeretetében felnövő nemzedékekben mindig megmarad.

 

Összeállította: Dr. Kerényi Zoltán

 

Büszkeségünk a Vadhajtás Citerazenekar 

A Vadhajtás Citerazenekar 2010 őszén alakult a Mathiász János és a Mátyás Király Általános Iskolák felsőbb éves zeneiskolai tanulóiból. Tagjai nagyrészt Katonatelepen laknak, sokuk felmenői szintén művelték, művelik a citerazenét.

Az általános iskolai évek folyamán heti több alkalommal találkoztak, vették kezünkbe a hangszert. A tanórákon, próbaidőkön kívül is szívesen szórakoztatták, az iskola és a városrész közönségét is. Kilépve az általános iskola kapuin, a középiskolában és a felsőoktatásban töltött évek alatt is szívesen visszajártak muzsikálni, hírnevet szerezni a Mathiász Iskolának.

De az örömzenélés mellett komoly szakmai munka is folyik az együttesben, melynek gyümölcse a több elért fontos eredmény, mely igazolja, hogy országosan elismert a zenekar és méltón képviseli Katonatelep több évtizedes citerás múltját.

A KÓTA- Magyar kórusok, zenekarok és népzenei együttesek területi és országos minősítő fesztiválján 2014-ben elsőként területi Kiváló, majd országos Arany Páva Díjat értek el. Majd ezen díjak megkoronázásaként 2016 augusztusában az Arany Páva Díjasoknak meghirdetett versenyen Egerben Arany Páva Nagydíjat kaptak.

Egyéb versenyen elindulva is szép eredménnyel szerepeltek. Dévaványán a VI. Kádár Ferenc Népzene és Néptáncversenyen Arany fokozatot kaptak. Kecskemét város rendezvényeinek állandó fellépőiként lassan egyre nagyobb ismertségre és elismertségre tesznek szert.

2015 tavaszán ünnepelték fennállásuk 5. évfordulóját.

A zenekar jelenlegi tagjai: Farkas Edina, Kis Liliána Csilla, Vörös Alexandra, Gyergyádesz László, Homoki Szabó Dávid, Nagy Zoltán, Szabó Sándor

 

Szakmai vezető: Léczné Urbán Bernadett

11 kép
13 kép

Utánpótlás a Pántlikák énekegyüttes

2015-től Krajcsó Bence vette át az iskolai citera oktatást. Leglelkesebb gyermekekből először ének együttest alakított, és velük 2017-ben országos népzenei versenyeken indultak. 2017. januárjában az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium által meghirdetett VIII. Országos Népzenei Versenyen indult a 3. osztályos lányokból álló csapat, mint a verseny legfiatalabbjai. Ekkor nevezte el Bence a csoportot Katonatelepi pántlikák énekegyüttesnek. A siker nem maradt el és továbbjutottak a verseny döntőjébe, amely 2017. márciusában került megrendezésre Gödöllőn. 2017-ben ünnepelte az iskola fennállásának 120 éves évfordulóját. Ez alkalomból is színvonalas műsorral készültek citerásaink. Fellépett valamennyi tanuló aki játszik a hangszeren, énekeltek a Pántlikák csoport tagjai és a Vadhajtás citera együttes is részt vett a műsorban.
 

A Pántlikák csoport természetesen nem csak énekelni tanul, hanem citerázni is. Persze kellett néhány év, míg az apró kisgyermekek olyan szinten elsajátítják a hangszeres tudásukat, hogy a fellépéseik alkalmával az éneklést össze tudták kapcsolni a hangszeres játékkal. A 2017/2018-as tanévben már valamennyi fellépésükön olyan műsorral készültek ahol énekeltek és zenéltek. Több iskolai rendezvényen, és városi programon is szerepeltek, illetve más iskolák, óvodák műsoraiba bekapcsolódtak.

A csoport jelenlegi tagjai:

Kisznyér Sára, Lakatos Luca, Bognár Emese, Polonkai Izabella, Papp Bopglárka, Kovács Angéla, Körtvélyesi Vivien, Szilvási Ádám

 

Vezetőjük: Krajcsó Bence

Close Menu